Microsoft

Datorvärldens okrönte gigant är utan tvekan Microsoft. Det grundades 1975 av Bill Gates och Paul Allen men började inte dominera datormarknaden på riktigt förens i mitten av 80-talet när man lanserade MS-DOS. Ända sedan 90-talet så har man ständigt utvecklat företaget och tagit sig an nya marknader.

Produkter

Microsoft handlar om mycket mer än bara datorer idag. Företaget har slagit sig in i flera olika marknader under årens lopp med varierande resultat.

  • microsoftbyggnadWindows – Operativsystemet som verkligen satte Microsoft på kartan. Versioner av detta OS driver en överväldigande majoritet av världens persondatorer.
  • Xbox – Företagets egen TV-spelskonsol har hittills släppts i tre varianter: Xbox, Xbox 360 och Xbox One. De två förstnämnda sålde mycket bra och har blivit kommersiella succéer för företaget medan den nyligen släppta Xbox One inte har presterat lika bra.
  • Office – Detta är en grupp med program som bland annat inkluderar Word, Excel och Powerpoint. De används bland annat för ordbehandling, att skapa tabeller och att göra presentationer. De säljs oftast som ett paket som kort och gott kallas Microsoft Office.
  • Windows Phone – Detta är ett operativsystem för smarta telefoner som främst har använts i mobiltelefoner från Nokia.

Uppköp

Under årens lopp så har Microsoft även köpt upp en mängd redan existerande företag, inklusive:

  • Rare – Denna datorspelsutvecklare som står bakom succéer så som Battletoads och Donkey Kong Country köpte företaget för $375 under 2002.
  • Skype – Denna välkända tjänst för internetkommunikation fick Microsoft betala $8,5 miljarder för att komma över, något som har visat sig vara en bra affär.
  • Yammer – Denna Facebook-liknande tjänst för företag kostade Microsoft $1,2 miljarder
  • aQuantive – Troligen Microsofts sämsta inköp någonsin. För $6,3 miljarder fick man ett annonseringsföretag som inte kunde mäta sig med Google på långa vägar.

Dagsläget

Framtiden ser onekligen ljus ut för denna gigant och intäkterna tycks aldrig sina. Så länge Microsoft uppvisar en vilja att utveckla och hitta innovativa lösningar så kommer man högst troligt vara en aktör att räkna med.