När program och gymnasium ska väljas

Att högstadietiden börjar närma sig sitt slut innebär också att det är dags att välja en gymnasieskola och ett program. För vissa ungdomar är det ett självklart val. Långt ifrån alla har dock bestämt sig på förhand. För att kunna göra rätt val beträffande skola och program är det viktigt att utgå från intressen och framtidsplaner.

Välj något som lockar

Det är generellt en väldigt bra idé att välja ett program där du som elev får läsa ämnen som intresserar dig i största möjliga mån. På så sätt minskar du risken för skoltrötthet. Det gör också att du har goda förutsättningar att i framtiden kunna läsa vidare på ett högskoleprogram som tar dig mot det yrke du vill ha. Chansen att komma igång och jobba direkt efter gymnasiet i en bransch som intresserar dig ökar också.

Friskola eller kommunal skola

Du behöver inte bara välja program, du behöver också göra ett skolval. Det är även klokt att fundera över om det är en friskola eller en kommunal skola som lockar. För dig som tröttnat på de kommunala skolornas likformighet kan Kunskapsgymnasiet vara ett bra val. Det är en skolkedja där elever får ta eget ansvar. Där finns också möjlighet att utveckla färdigheter inom områden som tilltalar dig.