Molntjänster

Molntjänster är IT-tjänster som tillhandahålls över nätet och antalet företag som använder sig av dem ökar ständigt. Oftast är det vanliga funktioner och program som företagen brukar sköta på sina egna datorer som istället sköts av någon annan över molnet. Företagen måste däremot fortfarande underhålla sina egna datorer inklusive bland annat webbläsare

Molntjänst

Fördelar och nackdelar

En av de självklara fördelarna med molntjänster är att företag inte behöver anställa kunnig IT-personal som ansvarar för säkerhetskopiering och serverdatorer. De behöver inte heller investera i serverhårdvara eller programvarutjänster.Att inte behöva tänka på underhåll och säkerhet leder också till vad som kan vara en nackdel med molntjänster. De företag som använder sig av dem har inte längre samma kontroll över hur bra säkerhetskopiering och underhåll sköts. Möjligen kan tjänsterna också underlätta för obehöriga att komma åt känsliga uppgifter. Det gäller därför att företagen anlitar tillhandahållare av molntjänster som de kan lita på.Ett exempel på ett företag som erbjuder molntjänster är Axxos som har en molntjänst kopplad till sitt industrisystem Axxos OEE. De som anlitar Axxos behöver varken installera Axxos OEE eller lägga ner tid på att underhålla systemet. Allt som behövs är att företagen har webbläsare. All insamling av data sker över molnet och företagen behöver inte heller bekymra sig över driftsäkerhet eller att ha serverhårdvara. Tjänsten passar företag som inte har kunskapen eller tiden att sköta systemet själva.

Andra tjänster

Vissa tjänster som erbjuds över det så kallade molnet är också till för privatpersoner. Exempel på kända tjänster är e-posttjänsten Gmail och Dropbox som låter personer dela med sig av olika typer av datafiler till andra användare.För alla som har en iPhone eller en iPad finna möjligheten att aktivera bildström i programmet iCloud, med detta kommer en bilder laddas upp till tjänsten så fort man får kontakt med ett wifi-nätverk. Detta är dock inte en beständig lagringstjänst utan mer av en ström av de senaste bilderna som laddats upp. Dessa kan man sedan dela med sig och låta andra användare av tjänsten se vilka bilder man tagit, naturligtvis bestämmer man själv vilka som ska få tillgång till detta.Genom tjänsten Pixlr kan man dessutom få tillgång till en molnbaserad bildredigerings program där man kan snabbt och enkelt editera små saker på bilder med verktygen man hittar i de flesta klassiska bildbehandlingsprogrammen. Det är dock bäst att inte försöka arbeta med RAW-bilder då dessa blir för stor för programmet att hantera smidigt. Det är ett program som lämpar sig bäst för de som har lite erfarenhet med bildredigering och vet hur man ska åstadkomma specifika resultat.